Головна » Новини » На Україну може очікувати глибока демографічна криза, – Мінсоцполітики

На Україну може очікувати глибока демографічна криза, – Мінсоцполітики


Війна спровокувала значне скорочення населення України. Отож у Мінсоцполітики повідомляють про потребу у зміні демографічної стратегії. В іншому випадку на Україну може очікувати глибока демографічна криза.

Відповідно до оцінок Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, вже до 2041 року, ймовірно, відбудеться скорочення населення України до 28,9 млн осіб. Проте невтішна тенденція може продовжитись і надалі. Відповідно, до 2051-го року чисельність населення становитиме 25,2 млн.

Аби змінити ситуацію на краще, у Мінсоцполітики пропонують розробити відповідну стратегію. Її метою буде забезпечення гідного рівня життя для всіх громадян. Покращення економічних та соціальних показників сприятиме поверненню українців з-за кордону та збільшенню народжуваності. Отож стратегія передбачає ліквідацію та мінімізацію наслідків російської агресії. 

“За цим варіантом чисельність населення становитиме на 1 січня 2041 року 33,9 млн осіб, на 1 січня 2051-го – 31,6 млн осіб”, – зазначили у міністерстві.

Отож у майбутньому пріоритетом держави має бути саме підвищення народжуваності. Відповідно до попередніх оцінок для відновлення населення України цільовий показник народжуваності має сягати близько 2,2. Тому у країні мають діяти програми підтримки для сімей, які планують народження дітей. Сім’я має отримати можливість виховати стільки дітей, скільки вона забажає. 

Водночас влада повинна подбати і про зниження показників передчасної смертності, а також про умови, які би спонукали українців повернутись на батьківщину. 

“Політика щодо повернення має фокусуватися не лише на громадянах України, які виїхали за кордон із початком повномасштабної агресії, але й на тих, що виїхали раніше та представниках української діаспори – особах українського походження та їхніх нащадках, які мають громадянство інших держав”, – пояснюють в Мінсоцполітики.

У відомстві зазначають, що станом на 2019 найбільша українська діаспора мешкала у РФ. Також чимало українців проживають у Канаді та Сполучених Штатах. 

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський упевнений, що у повоєнні роки чисельність населення активно зростатиме. На його думку, відбудеться демографічний бум

one.ua

Поширити