Головна » Новини » Учені заявили, що Земля перебуває на порозі кліматичного хаосу

Учені заявили, що Земля перебуває на порозі кліматичного хаосу

Фото: freepik.com


Нещодавній кліматичний звіт ООН підтверджує, що 2023 рік став найтеплішим роком в історії спостережень, завершивши десятиліття рекордних температур.

Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на ВМО.

У 2024 році можна очікувати подальше збільшення температур. Генеральний секретар ООН, Антоніу Гутерріш, висловив своє занепокоєння, зауваживши, що планета стоїть на межі екологічної катастрофи через забруднення від викопного палива.

У 2023 році середня приземна температура перевищила доіндустріальний рівень на 1,45°C, небезпечно наближаючись до критичної межі в 1,5°C, встановленої Паризькою кліматичною угодою. Селеста Сауло з Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) підкреслює серйозність ситуації, зауваживши, що 2023 рік встановив нові рекорди за всіма кліматичними показниками.

Майже третина світового океану зараз охоплена хвилями тепла, що створює загрозу для морських екосистем та коралових рифів. Ці зміни, разом із швидким таненням льодовиків та підвищенням рівня моря, спричиняють екстремальні погодні умови, загрози для біорізноманіття та продовольчої безпеки.

Проте, треба відзначити позитивний тренд у зростанні виробництва відновлюваної енергії, що свідчить про потенційні кроки до сталого майбутнього.

Експерти закликають до негайних дій, наголошуючи, що вартість боротьби зі зміною клімату значно нижча, ніж ціна бездіяльності. Гутерріш підкреслює, що ще можна уникнути найгірших наслідків кліматичного хаосу, але для цього необхідна активна діяльність лідерів на глобальному рівні.

Планета Новини.

Поширити