Головна » ТІМ-ТБ » 30-річчя першої олімпійської нагороди Незалежної України, яку виборола Валентина Цербе-Несіна

30-річчя першої олімпійської нагороди Незалежної України, яку виборола Валентина Цербе-Несіна


Це була перша олімпійська медаль незалежної України. 23 лютого 1994 року в норвезькому Ліллехамері біатлоністка Валентина Цербе виграла «бронзу» у спринтерських перегонах. Ця олімпіада була першою, в якій брала участь українська команда. Тоді у її складі було 37 спортсменів із 10 видів спорту. І першу нагороду команді принесла саме біатлоністка Валентина Цербе.

Пані Валентина розповідає, що здобула модель не завдяки чомусь, а всупереч. Змагалася на чужих лижах, на відборі в Карпатах не мала власних чобіт. Готувалася без особистого тренера, перекладача та масажиста.


Цікавимося у пані Валентини – що ж для неї означає ця олімпійська бронза.

На той час за цю нагороду Валентина Цербе-Несіна від країни нічого не отримала, бо Україна тоді робила лише перші кроки.

Валентина Цербе-Несіна завершла кар’єру у 1998 році. Проте і надалі продовжує активно популяризувати біатлон.

22 лютого у Прилуках відбувся фізкультурно-оздоровчий захід «Юні олімпійці» з нагоди 30-річчя першої олімпійської нагороди незалежної України, яку виборола Валентина Цербе-Несіна. Саме вона стала ініціаторкою даного заходу, підготувавши крутезні нагороди для юних спортсменів. І в цьому їй дуже допомогли однодумці. Зокрема доброчинці Соборного хабу.

В ході змагань юні олімпійці продемонстрували свою силу, згуртованість та спритність та подякували організаторам за цікавий спортивно-оздоровчий захід.

Традиційно пані Валентина на зустріч із дітьми завжди бере олімпійську медаль – першу олімпійську нагороду незалежної України, аби діти змогли доторкнулися до реліквії та усвідомлювати, що спорт – це круто.

Телеканал ТІМ.

Поширити