Головна » Новини » Новини України » Ртуть, нікель, кадмій, хром: що небезпечне потрапляє у річки Чернігівщини під час паводку

Ртуть, нікель, кадмій, хром: що небезпечне потрапляє у річки Чернігівщини під час паводку


Другий рік поспіль на Чернігівщині зимовий паводок. Через велику кількість опадів річки та ставки виходять з берегів, затоплюють чималі території навколо. Разом з позитивними наслідками оновлення екосистем існують і негативні.

Зокрема, у воду потрапляють небезпечні сполуки з полів, які обробляються хімікатами, а також фіксуються такі речовини, як ртуть, нікель, кадмій, хром, що є у складі боєприпасів, які опинилися у водоймах внаслідок ворожих обстрілів.

«У період бойових дій вода зазнала змін в річках. Під час затоплення територій, на яких були боєприпаси, згоріла техніка: все це потрапило у воду. За результатами хімічних досліджень, були підвищення ртуті й нікелю, але не виходили за межі допустимих значень. Так, за даними лабораторій, є підвищення ртуті, але в межах норми», – коментує Наталія Грудницька, директорка департаменту екології та природних ресурсів ОВА.

Через підняття грунтових вод, екологи зараз радять жителям, які користуються вуличними колодязями, перевіряти якість води і обов’язково її кип’ятити. Попереджають, що зимовий паводок може перерости у весняну повінь. Для цього є передумови. Тож, велика вода триматиметься ще довго.

«Паводок перейде в повінь весняну. Тенденція до збільшення рівня води зберігається і продовжиться. По прогнозу опади плануються далі», – каже Наталія Грудницька.

Згідно з даними синоптиків за вихідні, зростання рівнів води на деяких ділянках річок дещо уповільнилося. Проте, синоптики цього тижня прогнозують на Чернігівщині дощ та сніг і подальше підняття води.

cntime.cn.ua

Поширити