Головна » Новини » Новини світу » Наука: названо континент, якому варто приготуватися до «льодовикового періоду»

Наука: названо континент, якому варто приготуватися до «льодовикового періоду»


Вчені спрогнозували, що за кілька десятиліть можливе замерзання Європи через раптовий колапс теплих течій в Атлантичному океані. Про це повідомляється у статті, опублікованій у журналі Science Advances.

Кліматологи провели складне моделювання з урахуванням безлічі факторів для відстеження Атлантичної меридіональної перекидальної циркуляції (AMOC). Колапс цієї теплої течії кардинально змінить погоду в усьому світі, спричинивши значні кліматичні зміни.

Передбачається, що за кілька десятиліть температура у північно-західній Європі знизиться на 9-27 градусів, при цьому спека в Південній півкулі значно посилиться, що змінить глобальний характер випадання опадів та зруйнує екосистеми. Ряд вчених передбачає, що це викличе нестачу продовольства та питної води в усьому світі.


AMOC є частиною складної глобальної системи океанських течій, які переміщують потоки солоної теплої води по всій земній кулі на різних глибинах, що допомагає регулювати температуру Землі, поглинати вуглекислий газ із атмосфери та підтримувати кругообіг води. Раніше вважалося, що колапс AMOC може статися за кілька століть.

Причиною є глобальне потепління, через яке до Північної Атлантики надходить велика кількість прісної води через танення льоду у Гренландії, сповільнюючи циркуляцію.

t4.com.ua

Поширити