Головна » Новини » Франція спорядить Україні винищувачі Mirage 2000 – Макрон

Франція спорядить Україні винищувачі Mirage 2000 – Макрон


6 червня президент Франції Емманюель Макрон повідомив, що країна спорядить Силам оборони бойові літаки Mirage 2000 у межах військової допомоги. Також країна забезпечить навчання українських пілотів.

Джерело: Le Figaro

«Франція допомагає українцям протистояти, але ми не хочемо ескалації. Якщо говорити дуже конкретно, то завтра під час моєї зустрічі з Зеленським ми збираємося розпочати нову співпрацю, і ми надамо Mirage 2000-5 і запропонуємо навчити пілотів,» — наголосив Макрон.

Також глава Франції підтвердив дозвіл на завдання ударів французькими ракетами по території РФ.

Mirage 2000D оптимізований для польотів на малих висотах та наземної атаки/підтримки та може нести блоки електронної розвідки ASTAC, удосконалені блоки лазерного наведення, а також запускати крилаті ракети SCALP-EG/Storm Shadow та бомби з лазерним наведенням.

3 вересня 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що під час розмови з главою Франції Емманюелем Макроном досяг “дуже важливої домовленості про навчання українських пілотів”. Франція має французькі військові літаки Rafale і реактивні літаки Mirage 2000.

Міністерство закордонних справ Франції заявило, що посилить військову підтримку України, зокрема у зміцненні можливостей протиповітряної оборони.

Раніше премʼєр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявила, що країна найближчим часом спорядить Силам оборони обіцяні винищувачі F-16.

Також стало відомо, що вже до липня Україна може отримати перші шість винищувачів із приблизно 45 заявлених. За даними NYT, 12 українських пілотів будуть готові до бойових польотів на F-16 влітку 2024 року.

До середини літа 12 українських пілотів будуть готові здійснювати бойові вильоти на винищувачах F-16 після десяти місяців навчання у Данії, Великій Британії та США. Проте до цього часу Україні можуть спорядити лише шість F-16 із близько 45 обіцяних союзниками винищувачів.

Затримки у постачанні пов’язані з тривалим процесом навчання українського льотного складу. Попри те, що у порівнянні зі стандартним навчанням на F-16 підготовка українських льотчиків відбувається “з блискавичною швидкістю”, вона все ж таки рухається не так швидко, як сподівалися Україна спільно з союзниками. Так, для ефективного використання сучасних літаків пілотам довелося спершу освоїти англійську мову та вивчити західні льотні технології.

Також у виданні зауважують, що на передачу Києву винищувачів тривалий час не погоджувався Вашингтон. Зокрема в адміністрації президента США Джо Байдена вважали, що F-16 навряд чи зможуть змінити ситуацію на полі бою, оскільки тривалість навчання з їхнього обслуговування може зайняти роки.

У CNN повідомляли, що до літа цього року четверо українських льотчиків завершать навчання на винищувачах F-16. За словами речниці Національної гвардії Арізони, військові розпочали підготовку на базі 162-го винищувального крила в Тусоні у середині жовтня.

У лютому генерал Ден Гокансон, керівник Національної гвардії, повідомив, що, попри обмежені фінансові ресурси США для надання додаткового озброєння та допомоги Києву, у Національній гвардії США є достатньо коштів для навчання українських льотчиків на винищувачах F-16.

У  грудні 2023 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Нідерланди вже ухвалили рішення стосовно підготовки перших 18 винищувачів F-16 для передачі Україні.

30 серпня 2023 року міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен повідомила, що її країна спільно Румунією домовились створити Центр тренування пілотів винищувачів F-16.

Нідерланди та Данія стали першими країнами, котрі підтримали передачу Україні винищувачів F-16 після тренувань українських пілотів. Оллонгрен зауважила, що 42 винищувачі F-16, про які раніше говорив президент України Володимир Зеленський, – це всі літаки цього класу, які є на озброєні її країни. Нідерланди спрямують всі ці винищувачі на потреби України – “невелика частина з них піде на навчання, а решта – в ЗСУ”.

Данія, Нідерланди, Норвегія та Бельгія зобов’язалися відправити в Україну близько 45 винищувачів, що достатньо для трьох невеликих ескадрилій.

Бельгія спорядить Збройним силам України перші винищувачі F-16 вже цього року. Відповідне рішення прийняла Рада міністрів 26 квітня, повідомив прем’єр-міністр країни Александер Де Кроо.

Довідка. Mirage 2000 — французький багатоцільовий винищувач, який в 1970-х роках розробила фірма “Dassault Aviation”. Основний бойовий літак військово-повітряних сил Франції наприкінці XX — на початку XXI століття. Прийнятий на озброєння армій декількох країн Азії, Європи і Латинської Америки.

Букви.

Поширити