Головна » Новини » Новини Прилук » У Прилуках змінили тарифи на воду

У Прилуках змінили тарифи на воду


У Прилуках змінили тарифи на воду, таке рішення прийняли на засіданні виконкому міськради 16 квітня. Як зазначає директор КП «Прилукитепловодопостачання» Андрій Гавриш питання коригування тарифу більше не можна відтерміновувати, адже вже складається критична ситуація на підприємстві, це зумовлене значним здорожчанням електрики.

Тариф, що діяв досі встановили 23 червня 2021 року. Якщо в нього закладена вартість електроенергії 3,48 грн, то сьогодні підприємство платить 8,69 грн. Здорожчання електрики майже в три рази вже позначилося на роботі підприємства – через заборгованість за електрику, декілька об’єктів організації вже відключено від електропостачання.


Аби найближчим часом тариф не скоригували, «Прилукитепловодопостачання» не змогло би якісно надавати послугу постачання та водовідведення. І якщо сума збитків за постачання та відведення води у 2022 році становила більше 5 млн грн, то у 2023 році підприємство понесло збитки у майже 10 млн. Всі зекономлені та зароблені підприємством кошти сьогодні направляють на стримування боргів та відшкодування збитків, говорить Андрій Гавриш.

Також на зміну тарифу вплинуло й значне збільшення податку на користування надрами – на 34,8%.

Через збільшення податків та вартості електроенергії, а також відповідно чинного законодавства підприємство змушене змінити тарифи, адже тільки вартість електрики займає 70% тарифу.

В теорії розв’язувати такі проблеми підприємств мали би дотації з держбюджету, та через відомі причини сьогодні не передбачувані статті щодо відшкодування саме послуги водоканалів. С такими проблемами стикаються всі схожі за напрямком роботи підприємства України.

ТК Прилуки.

Поширити