Головна » Новини » Новини України » Третина скарг до мовного омбудсмена стосується сайтів, сторінки яких ведуться не українською

Третина скарг до мовного омбудсмена стосується сайтів, сторінки яких ведуться не українською


До Секретаріату мовного омбудсмена надійшло 1650 звернень про недотримання мовного законодавства.

Третина з них стосується відсутності у сайтів стартової сторінки українською мовою, розповів в ефірі телемарафону 18 червня Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Це інтернет-магазини, сайти окремих медіа. По усіх них ми працюємо і приводимо їх до норм закону. У нас є факти накладення санкцій у вигляді попереджень або штрафів. Це абсолютно дієво”, – пояснив Кремінь.

Мовний омбудсмен нагадав, що з 16 липня 2022 року запрацювала норма, яка передбачає використання державної мови в інтернеті та інтерфейсах комп’ютерних програм, встановлених на товарах.

“Коли ви заходите до інтернету, то стартова сторінка усіх українських сайтів має бути українською мовою. У кого цього немає, це порушення мовного законодавства, і треба сигналізувати на адресу нашого Секретаріату. Ми будемо вживати відповідних заходів реагування”, – сказав Кремінь.

Нагадаємо, раніше Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що проситиме Верховну Раду прибрати з паспортів старого зразка дублювання інформації російською мовою.

Українська правда. Життя.

Від редакції: на момент розміщення статті на нашому сайті відомий український файлообмінник FEX, наприклад, досі має стартову сторінку мовою держави-агресора росії.

Поширити