Головна » Новини » Новини України » Як знайти та зберегти потрібні кадри: круглий стіл підприємців та посадовців області

Як знайти та зберегти потрібні кадри: круглий стіл підприємців та посадовців області

Під час активних бойових дій у лютому-березні 2022 року бізнес Чернігівщини зазнав значних втрат. Частина підприємств були зруйновані, частина — релокувалися, деякі просто перестали працювати через порушену логістику, проблеми із замовленнями та реалізацією продукції. Втім, є й такі, що відновилися та активно розвиваються, освоюючи нові напрями діяльності.

Викликів багато, зокрема, дефіцит потрібних фахівців на ринку праці, зумовлений як мобілізацією, так і переміщенням людей в межах країни чи виїздом за кордон. Саме кадрове забезпечення бізнесу стало ключовою темою круглого столу, що відбувся сьогодні за участі підприємців області та представників органів влади. Говорили про бронювання та економічне стимулювання роботодавців для працевлаштування окремих категорій безробітних.

Варто зазначити, що постановою Кабміну від 27 січня поточного року № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобовʼязаних на період мобілізації та на воєнний час» порядок бронювання було деталізовано. Зокрема уточнені суб’єкти, які можуть претендувати на бронювання своїх військовозобов’язаних працівників, в тому числі й підприємства, установи, організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

Критерії для визначення таких підприємств у Чернігівській області напрацьовані відповідною комісією в ОВА та затверджені розпорядженням від 21 березня № 124 . Діють вони вже з 30 березня.

«При розробці критеріїв ми намагалися максимально охопити малий та середній бізнес. Сподіваємось, що оновлені правила бронювання працівників дозволять зберегти кадровий потенціал та здатність більш-менш нормально працювати важливим підприємствам», — звернувся до підприємців перший заступник начальника ОВА Костянтин Мегем.

Детально про загальні підходи до бронювання під час дії воєнного стану військовозобов’язаних, які працюють на підприємствах області, розповів заступник директора Департаменту економічного розвитку ОВА Юрій Сухомлин.

До нових викликів адаптується і сфера зайнятості. Про стан ринку праці та нові послуги поінформувала зібрання директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка. Основні зміни, важливі для роботодавців, полягають в тому, що запроваджено матеріальні стимули у разі прийому на роботу певних категорій осіб.

До прикладу, за працевлаштування внутрішньо переміщених громадян роботодавцям гарантована компенсація упродовж двох місяців, що сумарно складає 13400 грн. Ця програма діє на період воєнного стану та ще протягом 30 календарних днів після його скасування. На Чернігівщині з квітня 2022 року такою можливістю скористалися 95 роботодавців, працевлаштувавши понад дві сотні переселенців. Загальні виплати склали 2,5 млн грн.

Детально про механізми фінансової підтримки роботодавців — за посиланням.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Поширити