Головна » Новини » Новини України » Уряд хоче вчетверо підвищити тариф на електроенергію вже з 1 травня

Уряд хоче вчетверо підвищити тариф на електроенергію вже з 1 травня

Тарифи на електроенергію в Україні зростатимуть. При цьому підвищиться ціни можуть майже вчетверо, але відбуватися це буде поетапно.

Енергетичні компанії просто не можуть більше утримувати тарифи на такому низькому рівні.

Наразі українці платять за світло по 1,44 грн. при споживанні до 250 кВт та 1,68 грн. при споживанні понад 250 кВт, але покрити витрати на виробництво одного кіловата, а також вартість його розподілу ці суми не можуть.

Різницю між тарифами для населення та реальною ціною електрики мають покривати дві компанії – Енергоатом та Укргідроенерго – за рахунок своїх доходів. Однак доходів генеруючих компаній вже недостатньо для того, щоб покрити різницю в тарифах, адже витрати на виробництво та передачу електроенергії зросли.

За словами експертів, реальна вартість кіловату – близько 7 гривень. При цьому 1,3 грн. з цієї суми покривати просто нема чим. Тобто генеруючі компанії та компанії-постачальники зазнають збитків.

Борг за підсумками 2022 року досяг рекордних 33 млрд. гривень. Сума у 22 млрд гривень з них – це збитки Укргідроенерго, а 6 млрд гривень – ДТЕК. Решта – збитки Енергоатому та Центренерго.

При цьому МВФ безпосередньо не вимагає підвищувати тариф на електроенергію для населення, але там цікавиться, за рахунок яких коштів уряд має намір компенсувати такі збитки.

У зв’язку з вкрай складною ситуацією в економіці України іншого шляху, крім підвищення тарифів на електроенергії, поки немає.

Поширити