Головна » ТІМ-ТБ » Презентовано проект «Садиби творчості й добра»

Презентовано проект «Садиби творчості й добра»


Культурні гнізда чи просвітницькі центри. Саме так називали садиби знаних родів, які діяли наприкінці ІХХ – початку ХХ століття. Тоді вони акумулювали різні форми творчої діяльності та відігравали надважливу роль у розгортанні культурно-націєтворчого руху в державі. Саме на такі садиби була багатою і Прилуччина.

Ось взяти хоча б садибу відомого історика, дослідника етнографа та письменника-романтика Миколи Костомарова у Дідовцях. Чи знаного композитора Левка Ревуцького у селі Іржавець. Загадковою та романтичною є й кам’яниця та садиба Івана Скоропадського у Прилуках, чи романтичний замок статського радника Шкуратова. Цікавим є і родинне гніздо родини Рахманових-Волконських у Білорічиці. На особливу увагу заслуговує і садиба та в’їзна брама українського художника-аматора, доброго друга Т. Г. Шевченка Якова де Бальмена у Линовиці та садиба козацько-старшинського роду Олександровичів у Богданівці.


Ці садиби дуже значимі для локальної спадщини Прилуцького району не лишень через своїх власників, але й цінні своєю унікальною архітектурою! Бо ж серед них є і козацько-старшинські кам’яниці з колонами та просторими верандами. Саме тому у музейників виникла ідея зберегти цю надважливу культурну спадщину. І в цьому допоміг проект «Садиби творчості й добра», який Прилуцькому краєзнавчому музею вдалося реалізувати у партнерстві з ГО «Прилучани особливі» та за фінансової підтримки Українського культурного фонду. І ось власне 23 жовтня відбулася презентація колосальної важливої історичної роботи.

Зберегти садиби в цифровому форматі та зробити доступність нашої спадщини для науковців, краєзнавців та усіх людей, небайдужих до нашої історії – ось головна мета проекту.

Основним продуктом проєкту має стати 3D-тур садибами. А його основними складовими – 3D-моделі 11 об’єктів 10 садиб з україно-англійським аудіогідом. Зокрема садиба-музей Ревуцького та Костомарова матиме повноцінне фотограмметричне сканування (ззовні та зсередини). 3D-модель матиме цифрову колекцію світлин предметів, інтер’єрів, власників та побуту садиб.

З метою популяризації локальної спадщини та продукту проєкту поблизу кожної з 11 об’єктів садиб буде встановлено антивандальний інформаційний стенд з QR-посиланням на 3D-тур та надруковано рекламний флаєр проекту.
Бо ж ці садиби – то не просто культурні пам’ятки минулого, вони є носіями історичних та культурних цінностей, що далеко виходять за рамки часу та є джерелом наших пізнань, виразником народної свідомості та ідентичності, резюмують музейники

Телеканал ТІМ.

Поширити