Головна » Новини » Війна » Рада ухвалила законопроєкт про військову службу іноземців в Україні

Рада ухвалила законопроєкт про військову службу іноземців в Україні


Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який вносить зміни до порядку проходження військової служби за контрактом для іноземців та людей без громадянства. Про це у четвер, 10 жовтня, повідомив народний депутат фракції Голос Ярослав Железняк.

За законопроєкт № 12023 проголосували 276 парламентаріїв.

Проєкт закону передбачає можливість для іноземців та осіб без громадянства укладати контракти зі Збройними силами України, Нацгвардією та Держспецслужбою транспорту.

Для цього необхідно пройти спеціальну перевірку, яку здійснюватиме Центр рекрутингу іноземців, створення якого ще заплановане. Положення про цей центр, який займатиметься прийомом іноземців та осіб без громадянства на військову службу за контрактом, затверджуватимуться урядом.

У процесі перевірки будуть визначати:

  • законність перебування людини на території України;
  • чи мала вона адміністративні або кримінальні правопорушення за українським законодавством;
  • чи є у неї зв’язки з іноземною розвідувальною або підривною діяльністю проти України;
  • а також інші фактори, які можуть перешкодити прийняттю на військову службу за контрактом.

Крім цього, у Міноборони України повідомили, що законопроєкт надає іноземцям та людям без громадянства право служити на офіцерських посадах у Збройних силах України, Національній гвардії та Державній спеціальній службі транспорту.

6 вересня Кабінет міністрів схвалив законопроєкт, що передбачає можливість набору іноземців та людей без громадянства на посади офіцерського складу в Силах оборони.

20 серпня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про правовий статус іноземних добровольців.

nv.ua

Поширити