Головна » ТІМ-ТБ » Осередок зеленого туризму «Соколиний хутір»

Осередок зеленого туризму «Соколиний хутір»


«Соколиний хутір» – це осередок зеленого туризму, де можна поринути у плин віків та відпочити у хатах, що збереглися з XIX ст.

А сьогодні в цьому неймовірному місці сили гостює і наша знімальна група.

На березі мальовничої річки Смош розташувалася еко-перлина Чернігівщини – осередок зеленого туризму «Соколиний хутір». Тут можна поринути у плин віків та відпочити у хатах, що збереглися з XIX ст. Тож ми і собі вирішили на власні очі побачити в яких оселях колись жили справжні козаки та дізнатися про родинні легенди від славного нащадка козацького роду. Знайомтеся – це Микола Череп – дослідник історії та культурної спадщини.

Соколиний хутір – місце неймовірної сили, енергетики та атмосфери! І це не дивно, бо це споконвічні козацькі землі, просякнуті атмосферою славетного минулого. Відчути енергетику і колорит Соколиного хутора вже встигли туристи з 35-ти країн світу. В середньому за рік це від трьох до п’яти тисяч візитерів. Все відзначено у книзі відгуків.

Туристам пропонують проживання в старовинних українських хатах і навіть ночівлю на сіновалах. Та краще один раз побачити, аніж сто разів почути, тож вирушаємо на екскурсію українськими колоритними хатами, аби зануритися в атмосферу побуту українського села, козацтва та старовинних традицій. Хату бідняка оминаємо, а прямуємо до української садиби колись заможного козацького писаря. За 190 років тут майже нічого не змінилося, шокує нас Микола Череп.

В українській садибі збережено всі елементи української хати – поріг, піч, скриня і дід або сволок, до якого молилися замість образів.


Далі прямуємо до будинку, з якого й розпочинався туристичний шлях славного роду Черепів. Це хата прадіда Микити Черепа, зображеного на полотні «Запорожці пишуть листа турецькому султанові»

Автентичність садиби у повній мірі збереглася і до сьогоднішніх днів.

Цікаво, що Соколиний хутір засновано на землях двох родів – по лінії Миколи та його дружини. До слова, їх прадіди були сусідами. Тому сам бог велів зберегти ці історично значимі землі для нащадків. Гадаю, про таке продовження історії роду їх пра- могли лише мріяти!

Сьогодні на хуторі діють: історико-етнографічний музей, музей під відкритим небом «Машина часу», художня галерея, монетний двір; козацька лазня; виставка козацького реманенту. Загалом головна мета Миколи Черепа – відкрити світові справжню Україну.

І якщо ви ще не були на «Соколиному хуторі», то не гайте часу, бо ж восени він особливо прекрасний. І ви ж пам’ятаєте, що краще один раз побачити, аніж сто разів переглянути в сюжеті. Мандруйте Україною, бо вона прекрасна.

Телеканал ТІМ.

Поширити