Головна » Новини » Новини України » Українці — проти зникнення «літнього часу»: відповідна петиція набрала понад 25 000 голосів

Українці — проти зникнення «літнього часу»: відповідна петиція набрала понад 25 000 голосів

Осіннє переведення годинника на зимовий час у 2024 році буде останнім? Фото: shufliada.com


На сайті президента її зареєстрував один із депутатів, який одразу знайшов чимало однодумців.

Вже на цих вихідних в Україні відбудеться традиційний осінній перехід на “зимовий час”. Однак цьогоріч він буде особливим — раніше повідомлялося, що навесні 2025-го переходити назад на “літній час” українці вже не будуть.

Далеко не всі громадяни погоджуються з доцільністю таких нововведень. Саме тому ще 18 липня на сайті Президента України з’явилася петиція під назвою “Закликаємо президента Зеленського ветувати законопроєкт №4201 про обчислення часу” авторства нардепа Олексія Гончаренка.

У тексті електронного звернення від імені українського народу вказано:

«16 липня у другому читанні Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4201 про обчислення часу, який має скасувати переведення годинників на «зимовий» та «літній» час. Це означає, що востаннє українці переведуть свої годинники восени на «зимовий час» і на ньому залишаться.

Проте, відповідне ухвалене рішення несе за собою значні проблеми та незручності насамперед для громадян. Так, тепер згідно «нового часу» – світанок влітку наставатиме близько 3 години ночі (нині – 4 ранку), особливо відчутно це буде на сході країни. А сутенітиме відповідно близько 20 вечора».

Крім того, ще одним аргументом на свою користь ініціатор наводить такий момент:

«До всього іншого таке рішення не надасть користі і у питанні економії електроенергії, особливо враховуючи втрачені потужності та постійні атаки на нашу енергосистему з боку росії. Оскільки тепер буде збільшено витрати на електроенергію для споживачів і підприємств у вечірні години навесні, влітку та восени».

Зауважив автор і на тому, що через так званий «зимовий час» в України буде цілих 2 год різниці з Європою, «що суттєво впливатиме на ефективність нашої співпраці з партнерами». Тут відмітимо, що за одним і тим же часом на постійній основі живуть РФ, Білорусь, Казахстан Ісландія, Грузія, Японія та деякі інші країни, а Європа двічі на рік, як і Україна донині, переводить стрілки годинників.

«Отже, відповідний законопроєкт є абсолютно недоопрацьованим та шкідливим для всієї країни.

Саме тому, я разом з громадськістю звертаюсь до президента Володимира Зеленського ветувати законопроєкт №4201 про обчислення часу», – такими словами завершується петиція №22/230584-еп.

Нагадаємо, для розгляду Президентом Володимиром Зеленським петиція повинна була набрати 25 тис. підписів за три місяці. На сьогодні вона має навіть на 518 голосів більше.

Додамо, що розгляд електронної петиції, яка набрала необхідну кількість голосів, здійснюється невідкладно, але не пізніше 10 робочих днів від дня оприлюднення інформації про початок її розгляду. Зараз ця петиція перебуває на розгляді.

news.hochu.ua

Поширити