Головна » ТІМ-ТБ » Як між собою пов’язані дві прилуцькі будівлі – одна з кам’яним мереживом, а інша з незвичним кутом?

Як між собою пов’язані дві прилуцькі будівлі – одна з кам’яним мереживом, а інша з незвичним кутом?


Історія має бути ближчою: Як між собою пов’язані дві старезні прилуцькі будівлі – одна з кам’яним мереживом, а інша з незвичним кутом?

Ця унікальна будівля з вишуканим цегляним мереживом, яка частково збереглася у первозданному вигляді, знаходиться на Рокитному. І від її споглядання просто перехоплює подих.

Це будівля, яка дійсно відтворює обличчя міста, резюмує директорка краєзнавчого музею Тетяна Зоць і додає, що це повноцінне цегляне мереживо, яке в Прилуках збереглося усього лише на 3-х будівлях. Бо одна справа просто викладати цеглу і зовсім інша – формувати оригінальний екстер’єр будинку, який би вражав своєю величчю та красою і за сотню років.


Повертаючись до унікальної будівлі з кам’яним мереживом на Рокитному, варто додати, що вона привертає увагу містян і оригінальною кладкою і яскравим кольором і загадковістю свого походження.

Відшукати той таємний двоповерховий будинок по вулиці Вокзальній було нескладно. Бо ж він тут, мов біла ворона – помітно вирізняється з поміж інших нетиповою забудовою.

Від цієї двоповерхової будівлі і досі віє загадками і таємницями. Містяни подейкують, що незвичний кут їй дістався через крутий провулок, на якому вона розміщена. І додають, що дім розпусти у роки війни в Прилуках відкрили саме німці. Нажаль, жодних історичних свідчень про ці факти ніде не збереглося.

Єдине, що має зробити сучасне покоління – так це прикласти максимум зусиль задля збереження дива цегляного мережива. Нажаль, в Прилуках нема такої програми, яка би передбачала збереження культурної спадщини.

Програма, напрацьована музейниками стосується того, аби фінансувати власників будинків з незвичними фасадами, що мають історичну цінність. Аби люди не спокушалися на сучасні ремонти і не обшивали кам’яне мереживо пластиком.

У наступному сюжеті ми розкажемо вам про одну з найвеличніших садиб Прилук – маєток першого почесного громадянина Прилук Івана Скоропадського, який він згодом продав міській управі. А управа трансформувала його в чоловічу гімназію.

Телеканал ТІМ.

Поширити