Головна » ТІМ-ТБ » Секрети і таємниці ніжинської вулиці Гоголя

Секрети і таємниці ніжинської вулиці Гоголя


Які секрети і таємниці зберігає ніжинська пішохідна вулиця Гоголя, а раніше – Мостова, яку навіть Гоголь описав у «Мертвих душах»?

Ніжин – древнє місто, де переплетено минуле і сьогодення. То в чому ж феномен Ніжина? Можливо, в його багатій історії?

Саме Гоголівська в усі часи була тією віссю, навколо якої і оберталася історія життя міста. Колись тут відбувалися і велелюдні ніжинські ярмарки. Але часи змінилися і велика торгівля пішла з Ніжина. Виникла потреба благоустрою для колишнього торгового майдану. Громадський діяч Василь Тарновський-молодший запропонував створити там сквер. На той час Тарновського пов’язували з Ніжином тісні бізнесові та політичні стосунки, він же надав гроші на саджанці дерев для скверу. Згодом з’явилася ініціатива встановити пам’ятник Миколі Гоголю. До речі, він став першим у світі.

Раніше біля цього насипу були дерев’яні сходи, які вели до постаменту. Та були вщент заповнені написами, які присвячувалися творчості Гоголя. То було дуже знакове місце для містян. Сам пам’ятник теж містить дуже багато секретів. Тож і ми поспішаємо підгледіти секрети.


Пам’ятник Гоголю в Ніжині височіє ось уже майже півтора століття. Він пережив буревії Української революції та лихоліття Другої світової. А для того, аби захистити найстарший пам’ятник Гоголю у світі від російських снарядів, довелося обкласти його мішками із піском і в лютому 22-го.
Загалом завдяки старанням ніжинців в місті дуже добре збережені цілі архітектурні комплекси.

На особливу увагу заслуговують і крамнички, які чудово збереглися у самому серці древньої Гоголівської. Та навіть сьогодні виконують свою пряму функцію.

Завдячуючи впровадженню в Ніжині єдиного дизайн-коду, уже сьогодні можна бачити вдалі приклади господарювання підприємців. І це не лише намагання запровадити єдину кольорову гамму. Це насамперед про повернення історичного вигляду древньому місту.

Рухаючись далі Гоголівською натрапляємо на цікаву історичну будівлю, де колись розміщувалась жіноча гімназія Кушакевичів.

Будівля колишньої гімназії Кушакевичів цікава ще й тим, що демонструє, наскільки в Ніжині дорого коштувало місце. Бо ж Гоголівська була дуже щільно забудована.

Загалом про багату історію пішохідної вулиці Гоголя, а раніше Мостової, можна розповідати годинами. Бо ж навіть Гоголь описав її у «Мертвих душах». Тому не випадково Ніжин входить в топ 10 міст, які варто відвідати.

Телеканал ТІМ.

Поширити