Головна » Новини » Новини України » Садиба Катериничів – дворянський маєток у Бобровиці в стилі українського класицизму

Садиба Катериничів – дворянський маєток у Бобровиці в стилі українського класицизму


Справжня архітектурна візитівка Бобровицької громади – садиба Катериничів. Під час радянської влади тут була і початкова школа, і клуб цукрового заводу… і не було спрямування на збереження архітектури, культурної спадщини, на те, що кожна цеглинка відображає життя того часу.

Найперша мета відновлення – закохати у палац жителів громади, розповісти історію садиби. Саме руками бобровичан зробили перші кроки до відновлення будівлі.

Садиба родини Катериничів – унікальна споруда. Цеглинки, тавровані ініціалами поміщиків, ховають у собі історію часу існування шляхти. Тож не дивно, що монументальний палац привернув увагу архітекторів. Київська архітектора із корінням з Бобровиччини зацікавилася палацом і парком при маєтку, написала заявку на грант на відновлення і цей палац увійшов у число відібраних 12 з 43 заяв.

Сьогодні з візитівкою Бобровицької громади знайомлять українців. Проект відновлення садиби презентують і на міжнародному рівні.


За кордоном розповідають і не менш цікаву за саму садибу історію шляхетного роду Катериничів. Коріння їх сімейного дерева бере початок ще за часів Київської Русі. Петро Катеринич збудував палац на теренах Бобровицької громади, тут вів культурне життя, у своїй резиденції приймав письменників, філософів та митців. Він брав участь у викупі Тараса Шевченка з кріпацтва. Згодом Шевченко на знак вдячності завітав до маєтку Катеринича і написав 8 портретів родини Катериничів, 5 з яких збереглися до нашого часу і репродукції яких представлені у маєтку.

Поруч з портретами минулого відображено і історію нового часу. У виставковій залі вже виставлена експозиція «100 років тому вперед». Це картини архітекторки Оксани Хорошавіної, що і підтримала ідею та допомагає популяризувати садибу Катериничів.

Кожна картина це історія. Історія сім’ї, що живе у час війни, нагадує про минуле, розповідає про криваве сьогодні. Це хроніки, нанесені на папір. Ось так прислухаєшся і чуєш звук сирени.

Експозиція налічує майже три десятки картин. І звичайно у заступниці в. о. Бобровицького міського голови Юлії Петренко є наулюбленіша, ділиться, яке з полотен хотіла би бачити на стінах Бобровицької бібліотеки.

Виставка картин експонуватиметься до 10 жовтня, а відвідати саму садибу Катериничів можна будь-коли, кажуть у Бобровицькій громаді. На сьогоднішній день палац працює як бібліотека, яка відкрита з ранку до вечора, а бібліотекарка проведе екскурсію для всіх охочих.

ТК Прилуки.

Поширити