Головна » ТІМ-ТБ » Які таємниці зберігає будинок Шкуратова у вигляді романтичного замку з баштою та шпилем?

Які таємниці зберігає будинок Шкуратова у вигляді романтичного замку з баштою та шпилем?


Неймовірної краси садиба, яка більше нагадує старовинний замок з романтичними башточками, зберігає в собі багато секретів і таємниць. Чому від цієї будівлі віє романтикою? Та тому, що статський радник, а це людина на той час не бідна, будував цей шедевр у стилі неоготика для кохання усього свого життя. То мав бути такий щедрий і оригінальний подарунок для коханої жінки.

Не дуже добре розрахувався – означає зекономив. І зробив то даремно. Бо ж за кілька днів новенький дім-замок, спалахнув немов свічка. Пожежу загасили, але з подарунком не склалося. А відтак і Шкуратов і його кохана жити там навідріз відмовилися. Хоча це був розкішний для того часу маєток з прекрасним краєвидом на Удай.


Будівля замку має велике підвальне приміщення та розлоге горище.

1915 року тут містилася учительська семінарія. З 1916-го в будівлі був військовий шпиталь. А з 1923 року в будівлі було розміщено школу № 4, яка діяла тут до початку 2005 року. Під час окупації міста нацистами на території школи було єдине в області єврейське гетто. Збереглося багато спогадів про ті жахи які відбувалися у цих стінах.

Нині ця будівля перебуває у власності краєзнавчого музею, але вона пустує. Споруда наразі потребує капітального ремонту.

Історія має бути ближче до людей і для людей. Вже у наступних сюжетах ми розкажемо вам про секрети і таємниці не менш колоритних прилуцьких садиб.

Телеканал ТІМ.

Поширити