Головна » Новини » Новини Прилук » Коли садити часник на зиму, щоб мати великий врожай

Коли садити часник на зиму, щоб мати великий врожай


Прилуки, осінь. Традиційний час для садіння озимого часнику. Переваги озимої посадки очевидні – ви отримуєте врожай раніше, а на початку літа, коли зелені ще не так багато, стрілки часнику стануть хорошим доповненням до сезонних вітамінів.

Отож розглянемо, як правильно садити часник під зиму, аби отримати здоровий і продуктивний урожай. Чим рідше садимо, тим більшу головку часнику отримаємо. Розповідає садівниця Наталія Мамченко, яка все своє життя займається городами і має власну грядку з домашнім урожаєм.

Пані Наталія каже, першим кроком до успіху є вибір якісного посадкового матеріалу. Середні терміни посадки часнику залежать від температурних умов кожного регіону. У північних регіонах це середина жовтня, у центральних – кінець жовтня, а на півдні це початок листопада. Пані Наталія не зраджує власному досвіду, воліє садити часник незадовго до морозів, приблизно за 20-25 днів до стабільних заморозків.

Господиня каже, від своєї бабусі дізналася народні методи для визначення методу посадки часнику. Якщо на березі гарно і рясно жовтіє листя, то приблизно через 20 днів настануть заморозки. Проте пані Наталія радить використовувати перевірені методи. Одним з таких є термометр, за допомогою якого можна дізнатися температуру грунту. Коли при вимірювання зранку буде триматися тиждень 13 градусів можна впевнено висаджувати часник.


Перед посадкою важливо підготувати ділянку заздалегідь. Часник найкраще росте на легких добре дренованих грунтах, а також на місцях, де раніше вирощували бобові, помідори, огірки, капусту або салати.

Перед посадкою часник не потрібно замочувати – він має бути сухим. Це дозволить уникнути розвитку гнилі, але варто обробити зубки захисними засобами. Така процедура допоможе запобігти хворобам та ураженню шкідниками. Посадковий матеріал треба розділяти безпосередньо перед висадкою у грунт.

Пані Наталія зауважує – не слід забувати про часник і після висадки, аби отримати гарний врожай необхідно регулярно доглядати за грядками.

Садівниця Наталія Мамченко пишається власними врожаями, говорить, завжди рада ділитися з прилучанами набутим досвідом.

ТК Прилуки.

Поширити