Головна » Новини » Новини України » Трансжири відтепер у минулому

Трансжири відтепер у минулому


В Україні повністю заборонили використання пальмової олії під час виготовлення дитячого харчування. Крім того законодавці встановили чіткі норми її використання у інших продуктах, пальмові трансжири відтепер у минулому.

Про це повідомляє пре служба Верховної Ради України.

Український парламент ухвалив закон №5148, який передбачає повну заборону використання гідрогенізованих рослинних олій і жирів та інших шкідливих трансжирів у дитячому харчуванні та обмеження використання пальмової олії у інших харчових продуктах.

За законопроект проголосувало 293 народних депутати.

Використання гідрогенізованих рослинних жирів і олій відповідно до європейських практик має бути не більше 2 грамів на 100 грам загальної кількості всіх жирів у продукті. Передбачене обов’язкове маркування харчових продуктів, що містять рафіновані олії рослинного походження. Деякі компанії використовують небезпечні трансжири, що спричиняють онкологічні та серцево-судинні захворювання.


Лікарі категорично радять не споживати продукти, які мають у своєму складі гідрогенізовану пальмову олію дітям і дорослим, оскільки вона вже давно заборонена у багатьох країнах.

У пояснювальні записці до законопроекту зазначається, що за висновками експертів ВООЗ вживання пальмової олії призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань у глобальному масштабі.

ТК Прилуки.

Поширити