Головна » ТІМ-ТБ » «Місцями вражень/уражень»: виставка історика Миколи Черепа у Качанівці

«Місцями вражень/уражень»: виставка історика Миколи Черепа у Качанівці


Руйнація, горе та страждання. Війна нещадно лишає по собі глибокі шрами в душах українців, не оминаючи жодне місто, село чи хутір. Вже в перший день широкомасштабного вторгнення величезні колони ворожої техніки й живої сили сунули в бік Києва через Дмитрівку, Парафіївку, Бахмацьку, Борзнянську та Ічнянську громади плюндруючи українську землю та знищуючи все на своєму шляху. Аби ці факти злочинів не були забутими славний нащадок козацького роду, знаний краєзнавець, фотохудожник і діяч культури Микола Череп приклав максимум зусиль, щоб усі ці події не були стерті з пам’яті.

Так народився надважливий проект «Місцями вражень/уражень», що нині експонується у Качанівці. На сьогодні ця виставка є найбільшою в Україні та включає 8 експозицій.

Загалом, історією Микола Череп цікавиться чи не з пелюшок. А відтак усе своє життя присвятив музейній справі. Тож, коли окупантів погнали з Чернігівщини, не гаючи часу по гарячих слідах почав збирати факти про їх перебування на території області. Дорогами спротиву пан Микола пройшов 80 км – від Голінки до Великої Дороги та зібрав більше тисячі експонатів на воєнну тематику. А поки збирав, фіксував на фотокамеру жахливі наслідки плюндрування рашистами української землі.


Символічно, виставка місцями вражень/уражень розпочинається з красивого естетичного блоку. Монументальна архітектура, садово-паркове мистецтво та неймовірні пейзажі туристичних перлин і принад Чернігівщини.

Одна з потужних локацій презентує 33-х метровий стяг єдності і миру. Це родинна традиція Черепів, започаткована ще в 14 році.

З-поміж неймовірних пейзажів помітно вирізняється символічна робота «Диво», яка дуже вдало поєднує історичний пласт культури з сьогоденням та користується шаленою популярністю серед відвідувачів.

І якщо перший блок виставки, який розмістився на першому поверсі качанівського палацу, це суцільні позитивні враження і неймовірні емоції від краси, культури, пейзажів і архітектури, то на другому поверсі ми поринаємо у світ уражень.

Серед представлених експонатів – залишки речей московитів, зокрема зброї, яку вони застосовували під час вторгнення.
Чільне місце серед експонатів на тему російсько-української війни, займають матеріали, присвячені загиблому пілоту, уродженцю селища Парафіївка, майору Дмитру Бортнику.

Усі без винятку культурні проекти, які організовує Микола Череп, неодмінно супроводжуються збором коштів для ЗСУ.

Загалом виставку вже встигло відвідати понад 11 з половиною тисяч відвідувачів різних верств населення. Лише в Качанівці її переглянуло майже 6 тисяч людей, які всотували прекрасне і жахливе. Бо ця виставка вміло поєднує життя і смерть, радість і горе, викриває нелюдське обличчя ворога, підіймає бойовий дух та закликає вірити в Перемогу.

Телеканал ТІМ.

Поширити