Головна » Новини » Новини Прилук » 2 серпня – Міжнародний день пам’яті жертв голокосту ромів

2 серпня – Міжнародний день пам’яті жертв голокосту ромів


Щорічно 2 серпня в Україні відзначають Міжнародний день пам’яті жертв голокосту ромів. Ця дата – данина пам’яті тих, хто загинув у роки Другої світової війни. Прилуки разом із усім світом вшановують пам’ять тих, хто 80 років тому прийняв мученицьку смерть.

За ініціативи громадської організації «Правозахист Зор» та за підтримки фонду ЄВЗ у Прилуцькому краєзнавчому музеї організували круглий стіл. Тематичний захід назвали «Калі траш», що у перекладі з ромської означає «Чорний жах».


Геноцид забрав життя сотень тисяч ромів. Аби згадати кожну жертву та запалити свічку пам’яті об’єдналися посадовці міської ради, представники ромської національної меншини та містяни. Тема геноциду ромів свідомо приховувалась, не досліджувалась, не була донесена до суспільства та замовчувалась. Всі попередні роки не приділялось достатньо уваги цій темі.

У музеї оформили тематичну локацію. Вона розповідає, що ромська національна спільнота є невід’ємною частиною українського народу, а її трагічні сторінки – важлива складова нашої спільної національної пам’яті.

ТК Прилуки.

Поширити