Головна » ТІМ-ТБ » 1 серпня в Україні за новим календарем відзначають свято Медового Спаса

1 серпня в Україні за новим календарем відзначають свято Медового Спаса


1-го серпня за новим церковним календарем православні віряни відзначають велике свято – винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, яке ще називають Медовий Спас. І вшановують сімох мучеників Маккавеїв. Сьогодні ж за новим стилем починається Успенський піст.

Традиційно віряни ідуть до храму на святкове богослужіння. Молитви цього дня – це подяка Христу за все, що є в житті, прохання послати здоров’я для близьких і якнайшвидшого настання миру. У велике свято медового спаса, яке в народі охрестили Маковієм, віряни традиційно несуть на освячення до храму букети-обереги маковійчики.


Букети маковійчики мають складатися із коробочок маку та 17 трав і квітів, серед них м’ята, полин, овес або пшениця, жито, материнка, звіробій, безсмертник, чорнобривці, волошки, соняшник, рута, любисток, будяк, деревій, цикорій та інші. Микола Григорович свято береже давні українські традиції, а відтак до храму на освячення окрім маковійчика наніс усілякої смакоти ще за рецептами наших пра-.

Настоятель собору Різдва Пресвятої Богородиці щедро освячує маковійчики та переповнені смаколиками святкові кошики.

Опісля освячення, маковійчики ставлять у домі за образами або на підвіконні, а ось коробочки маку можна повісити над вхідними дверима – щоб захистити дім від недобрих людей.

Телеканал ТІМ.

Поширити