Головна » ТІМ-ТБ » Собаки-сапери від ЄС у військовій частині Ніжина

Собаки-сапери від ЄС у військовій частині Ніжина


Сапер і міннорозшукова собака – одне ціле, це повноцінна бойова команда.
Нещодавно сили підтримки отримали 12 собак-саперів від Європейського Союзу. Три з них передали до кінологічної служби військової частини міста Ніжина.

Це сьогодні Кора розуміє всі команди українською, а ще донедавна у них з інструктором Валерієм Миньком виникали неабиякі труднощі перекладу. Та Валерій, як досвідчений кінолог з усіма складнощами швидко впорався. Бо ж щойно сформувалася кінологічна служба при військовій частині, як він виявив бажання стати кінологом. Нині працює на посаді інструктора кінологічного відділення. Має двох підлеглих чотирилапих красунь – українку Доріс та полячку Кору. Кінолог розповідає, що попередній інструктор, при передачі в Польщі ридма ридав за Корою. А ось вона його напрочуд швидко забула і усім серцем прикипіла до Валерія та навіть оселилася в його будинку.


Ще в Польщі разом зі своїми колежанками, Кора пройшла відповідну підготовку та склала кваліфікаційний тест.

Відтепер їх завданням буде розмінування та розчищення українських земель від вибухових небезпечних пристроїв, нерозірваних снарядів і боєприпасів.

Кора напрочуд швидко знаходить муляж закладеної вибухівки під час відпрацювання практичного завдання.

Знайомтеся – це колишній танкіст Мішка, Михайло Бабець та його підопічна собачка Кока з Італійської Сицилії. Михайло настільки обожнював роботу з собаками, що став першим кінологом у в/ч. А згодом і командиром кінологічного відділення.

Під час відпрацювання практичних завдань собаки – іноземки на відмінно відпрацювали по 3 етапи.

Собаки, які передаються Європейським Союзом, забезпечуються спеціальним взуттям, окулярами, жилетами, кормом та спеціальними пристроями.

Собаки-сапери, навіть за наявності технічних засобів для пошуку вибухівки, залишаються ефективними помічниками саперів. Завдяки своєму нюху та розвиненим методикам підготовки чотирилапі сапери можуть знаходити вибухові речовини навіть у невеликих кількостях.

Завдяки клопіткій роботі кінологічних розрахунків щодня площа розмінованої української території стає все більшою. Бо ж саперам знаходити вибухонебезпечні предмети допомагають їх чотирилапі друзі, а відтепер ще й закордонні.

Телеканал ТІМ.

Поширити