Головна » ТІМ-ТБ » Душа мого народу. Виставка вишитих рушників у Сухополов’янській громаді

Душа мого народу. Виставка вишитих рушників у Сухополов’янській громаді


Директор Охіньківського Будинку культури розповідає про сімейну колекцію вишитих рушників. То пам’ять про бабусю, оберіг родини. Узорний мотив краси рідної природи, красиві геометричні орнаменти – у них переплелися духи старовини та сучасності.

Виставку відкрили символічно – у День Конституції України. Більше 115 рушників для виставки у комунальному закладі Сухополової збирали по всій громаді. Найстарішим роботам понад 100 років. Ткані рушники Єлизавети Редьки з Іванківців – пам’ять про село вільних козаків, на них генетичний код української нації.

Наталії Марусечко, що мешкає у селі Боршна, секрети вишивка передавали бабуся та мама. Реліквія родини – весільні рушники. У сім’ї Марусечків вишивають не лише жінки, обидва сини пані Наталії також володіють естетикою української народної вишивки.


Вишивальниця Ольга Сметанник мистецтво вишивки рушників знає досконало, та вишиває жінка картини у чорно-білому тоні. Нещодавно вимережувала пані Ольга і сорочку-вишиванку. То її мрія.

На виставці представлено більше 20 робіт вишивальниці з Ряшок Іванни Хіміченко. Родом жінка з Львівщини, про це розповідають вишиті рушники, візерунок, підібрана кольорова гама.

У Сухополов’янській громаді зберігають духовні скарби предків та сучасних майстрів. Збиральницькою роботою займаються у Заїздському, Погребівському, Канівщинському, Смошському будинках культури. Вся експозиція, рушники виконані у різних техніках, різні історичні періоди. Заглибитися у світ вишивки, побачити розмаїття орнаментів, кольорових рішень можливо впродовж місяця. Виставка діятиме до кінця липня.

Телеканал ТІМ.

Поширити