Головна » Новини » Новини Прилук » На Прилуцькій дослідній станції квітне 167 сортів лілійника

На Прилуцькій дослідній станції квітне 167 сортів лілійника


Лілійник – багаторічна зимостійка рослина. До порівняно недавнього часу ця квітка асоціювалася лише з невибагливою рослиною цвітінням цегляного кольору. Але сучасні сорти та гібриди лілійника – це неймовірне розмаїття відтінків, змішаних забарвлень та форм пелюсток. Тому у сучасному ландшафтному дизайні саду ця рослина незамінна.

Таке поєднання багатства сортів, простоти догляду і помірної ціни робить лілійник дуже популярним. На сьогодні у світі існує більше 30 тис. сортів. А деякі з них квітнуть на Прилуцькій дослідній станції, колекція якої розпочалася у 2005 році.


Лілійник – рослина невибаглива. Досить прополок, поливів і зрідка підживлення. Коли рослини розростуться то їх і прополювати не потрібно, пишні розетки листя дадуть густу тінь і бур’яни рости майже не будуть.

Найбільша кількість серед сортів лілійника на дослідній станції та, яку селекціонери вивели власноруч, це «Світанок над Удаєм» та «Шико».

Цвітіння квітки припадає на кінець червня – початок серпня. Терміни цвітіння залежать від сорту. Серед сучасних лілійників переважають повторно квітучі.

Одразу як на станції з’явилися лілійники, науковці почали схрещувати сорти, тож і сьогодні продовжують успішно вирощувати гібридні види.

До Державного реєстру сортів рослин України вже занесено 3 сорти лілійника, виведених саме науковцями Прилуцької дослідної станції. Селекціонери продовжують роботу у цьому напрямку.

Прилуцька дослідна станція є оазою цієї чарівної квітки, та, як говорить завідувач відділу дендрології станції Генадій Мамченко, незвичайні сорти лілійника квітують чи не в кожного прилуцького любителя квітів.

ТК Прилуки.

Поширити